torsdag 25 mars 2010

Portioner

Jag fick tidigare frågan om hur många portioner recepten här är avsedda för. Själv tänker jag sällan i portioner och rätterna är sällan tänkta att ätas på egen hand. Kinesiska middagar passar bäst om man är några stycken, fyra eller fem personer passar ganska bra för mig när jag lagar hemma. Då brukar jag tänka så här: en rätt per person av rätter med fisk, fågel, kött eller doufu plus en rätt per två personer av rena grönsaksrätter. Så om det är fyra som äter så blir det sex rätter, fyra lite matigare och två enklare grönsaksrätter. Vissa rätter passar ju inte riktigt in i detta, t.ex. om man rödbrässerar en hel fläsklägg.  Det kan tilläggas att jag i uppskattningen av antal rätter ovan förutsätter att man har ris också. Jag har ibland lagat något som en mindre munsibit på kvällen och mängden har varit betydligt mindre än vad som är normalt, i de fallen hoppas jag att det framgått av receptet i fråga.

4 kommentarer:

 1. Jag har precis fått upp ögonen för lite mer autentisk matlagning från asien (inte sånt man får på en en lunchbuffé alltså) och finner dig blog väldigt intressant. Ang. portionsstorleken tycker jag det inte är några problem, jag vet iaf hur många gram protein osv jag behöver för att bli mätt så det är lätt att anpassa mängden råvaror efter det.

  Däremot skulle det vara väldigt intressant om du kunde ge tips och recensioner på bra produkter du använder för att få fram den rätta smaken. Vilken är den bästa chilibönsåsen, vem har den smakrikaste fisksåsen, vilket tofumärke är bäst osv. Jag som nybörjare känner mig ganska lost i dessa sammanhang.

  Fortsätt skriva som du gör!

  SvaraRadera
 2. Tackar för feedbacken. Specifika Produkter ska jag försöka titta närmare på framöver, tyvärr är ofta urvalet ganska begränsat. Här och där har jag lyckats sticka in något, kolla under etiketten ingredienser så kan du nog hitta lite matnyttig info.

  SvaraRadera
 3. Har läst igenom hela din blog och återkommer ofta till gamla inlägg och då framförallt dina beskrivningar av olika ingredienser. Jag förstår att utbudet är begränsat, känner en viss frustration själv eftersom jag bor i Västerås och det enda som finns här är en thailändsk/vietnamesisk butik som har en del kinesiska produkter, dock väldigt sparsamt urval. Annars får man leta i mellanöstern-butiker och hoppas på det bästa, ibland springer man på lite mer udda fynd även där.

  Något jag funderar på just nu är vilken typ och fabrikat av fisksås jag ska köpa nu när min santa maria snart är slut. Vill gärna ha en flaska med rejält med klös som ger lite extra smak men det finns ju massor av varianter :/

  SvaraRadera
 4. Fisksås kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Har väldigt lite erfarenhet av sådan. Den används lite i vissa områden i södra kina men det är framförallt i de sydostastiatiska köken som den är en vanlig ingrediens, och dem har jag dålig koll på.

  SvaraRadera