torsdag 11 mars 2010

Fiskdoftande aubergine

Som jag nämnt tidigare så har "fiskdoftande" inget med fisklukt att göra utan är en sur,söt, stark, vitlöks och ingefära smakkombination. Fiskdoftande aubergine och fiskdoftande fläskstrimlor är de två vanligaste exemplen. Smaksättningen liknar en annan aubergine rätt jag brukar laga: Ångkokt aubergine sichuan, men auberginen är nu friterad istället för ångkokt så det blir en helt annan rätt.

Receptet nedan antar att man använder stor västerländsk aubergine. Används orientaliskt så kan saltningsteget skippas.

Recept: Yu xiang qiezi - Fiskdoftande aubergine
yu - fisk
xiang - doftande
qiezi - aubergine

Ingredienser:
En aubergine (ca 400g)
2 vitlöksklyftor, finhackade
Finhackad ingefära, samma mängd som vitlöken
1 msk chilibönsås
1 dl buljong
1 tsk socker
1 tsk mörk vinäger
en skvätt ljus soja
½ tsk potatismjöl blandat med lite vatten
En handfull salladslök, finskivad, bara det mörkgröna
salt
sesamolja

1. Dela auberginen i ungefär 2x2x2 cm bitar, det är inte så noga med form. Lägg i en skål och salta (1tsk), blanda om och låt ligga i en timme. Häll sedan bort vätskan som dragits ur.

2. Hetta upp olja för fritering. Fritera auberginbitarna (troligtvis i omgångar) tills de blivit vackert gyllene där det inte är skal. Detta tar ungefär tre minuter per omgång. Låt färdiga bitar rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp ny olja och woka chilibönsåsen tills oljan har fått fin röd färg. Woka sedan vitlöken och ingefäran tills deras lukt känns tydligt. Dra ner värmen.

4. Häll på buljongen, socker, soja och lite salt. När buljongen kokar så lägg i auberginebitarna, det ska inte stormkoka nu utan bara koka lite försiktigt. Ta i vinägern och salladslöken, sedan potatismjölet och rör om försiktigt tills såsen tjocknat lite. Ringla över sesamolja och servera.

2 kommentarer:

  1. Varför ska saltet uteslutas om auberginen är asiatisk? Är det för att den är smal och tar upp sojan bättre? För den är ju, i likhet med den västerländska, inte salt i sig.

    SvaraRadera
  2. De asiatiska är spädare och det finns ofta en beska i de grova västerländska som man vill dra ut mha saltet.

    SvaraRadera