torsdag 4 mars 2010

Bläckfisk med chili och gröna bönor

Nyckeln till bläckfiskwokning är kort woktid. Direkt efter att bläckfisken blivit genomstekt så blir den snabbt segare och segare, så var snabb. Följande recept bör tilltala de flesta chilientusiaster. Jag lagade en ganska liten portion idag men det är inget problem att skala upp till det dubbla utan att behöva dela upp något av stegen i omgångar.

Recept: Xiang la youyu - doftande och stark bläckfisk
xiang - väldoftande
la - stark
youyu - bläckfisk (10-armad)

Ingredienser:
120g 10-armad bläckfisk (bara röret)
1 tsk shaoxing risvin
1 tsk ljus soja
Lite gröna bönor (yardlong eller haricots verts)
En röd spansk peppar
3 st torkade hela chilifrukter
1 klyfta vitlök, skivad
skivad ingefära, samma mängd som vitlöken
1 msk Lao Gan Ma svarta bönor i chiliolja
1 msk kycklingbuljong
salt

1. Strimla bläckfisken i långa strimlor ca ½cm breda. Skär bönorna i 5 cm längder. Kärna ur och strimla den spanska pepparn. Skär den torkade chilin i korta längder och skaka ur kärnorna.

2. Marinera bläckfisken med ½ tsk salt, risvinet och sojan.

3. Koka upp vatten, olja och lite salt i en liten  kastrull. Lägg i bönorna och koka dem i ett par minuter. Häll av och spola med kallt vatten.

4. Hetta upp olja i en wok. Häll bort marinaden från bläckfisken och woka den sedan kort tills strimlorna böjts lite (kanske 20s). Ta upp strimlorna och lägg undan.

5. Hetta upp ny olja i woken. Lägg först i vitlök, ingefära och torkad chili. Woka tills lukten av alla kryddorna känns tydligt. I med den färska chilin och bönorna. Woka 20s och blanda sedan i kycklingbuljong och lao gan ma, i med bläckfisken och woka i sisådär 30s till. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar