fredag 14 maj 2010

Grodlår med chili

Varje gång jag besöker Changsha, huvudstaden i Hunanprovinsen har jag alltid blivit bjuden på massor av goda grodrätter. Ibland gjorda på små grodor (qing wa eller tian ji på kinesiska) och ibland på stora oxgrodor (niu wa). I Changsha är alltid dessa grodrätter fullproppade med chili och idag har jag lagat en sådan rätt. Grodlår finns ofta i frysdisken på asiatiska livsmedelsaffärer. De jag köpte denna gången var odlade i Vietnam och gick på 56 kronor för ett halvkilo.

Recept: Xiang la tian ji tui - Grodlår i Chili
xiang - väldoftande/välsmakande
la - starkt
tian ji - groda
tui - ben

Ingredienser:
500g grodlår
1 msk shaoxing risvin
½tsk salt
½dl hackad saltad chili
1 skivad liten röd chili
5-10g gräslök, finskivad
2 msk kycklingbuljong
en näve färsk koriander, i korta längder

1. Om grodbenen sitter ihop så dela de till individuella ben. Marinera de sedan med vinet och saltet i ca 30 minuter.

2. Hetta upp olja i en wok. Stek sedan den saltade chilin, den färska chilin och gräslöken tills deras lukt stiger tydligt från woken.

3. Lägg i grodbenen och woka runt i en minut eller så. Häll i kycklingbuljongen och  2/3dl vatten. Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter. Öppna och rör om då och då.

4. Ta av locket och blanda i koriandern. Woka i ca 30s till.

Grodben, innan anrättning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar