Jag gillar att laga rätter där man får vräka på med svamp. Detta är en sådan. Jag kallar det gryta men någon skulle kanske vilja kalla det soppa. Jag valde att göra den långa kokningen i lergryta i ugnen men det går naturligtvis bra i en gryta på spisen. Orginalrätten skall göras i en kinesisk lergryta. Enligt receptet ska man använda gröna bambuskott. Det är bambuskott skördade på våren med gröna färska täckblad (se här för exempel). De är alltså inte gröna i köttet.
Recept: Cha shu gu wei lao ji - Poppelsvamp kokad med höna
cha shu gu - poppelsvamp
wei - koka långsamt
lao ji - höna
Ingredienser:
1 höna
50g torkad poppelsvamp
20g torkad shiitake
grönt bambuskott 100g
1-2 salladslökar
några skivor oskalad ingefära
kycklingbuljong + vatten
salt
1. Blötlägg svamparna i hett vatten. En halvtimme räcker. Spara vattnet.Skär bort den jordiga delen längst ner på poppelsvamparna. Ta bort stjälken på shiitakesvamparna.
2. Dela upp hönan i ganska stora bitar. Koka upp vatten och blanchera hönsbitarna i ca 5 minuter.
3. Lägg hönsbitarna, ingefäran, svampen, svampspadet, salladslökarna (skurna i korta längder) i en gryta.
Fyll på med vatten och eller kycklingbuljong så att allt täcks. Salta.
4. Låt koka långsamt under lock i ca 3 timmar. (Jag körde i ugnen med lergryta (locket på) på 150 grader).
5. Skär bambuskottet i små bitar och lägg i. Låt koka i 20 minuter till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar