lördag 22 maj 2010

Köttgryta med potatis

Långkok på nötkött och potatis hittar man runt om i Kina. I Hunan och Sichuan är dessa oftast starkt kryddade, i kustprovinserna mildare. Det finns otaliga variationer. Idag har jag valt att göra en variant med ett minimum av kryddor, så som den kan se ut i provinser där chilin inte är så populär. Detta är ett bra grundrecept, det går lätt att utgå från detta och lägga till de kryddor man själv tycker om. Vill man till exempel göra grytan så som den skulle se ut i Hunan så tar man med torkad chili, chilibönsås, cassia och stjärnanis när man steker salladslöken och ingefäran. En annat sätt att göra (som är bra om man har en gäst eller familjemedlem som inte är så förtjust i starkt) är att blanda olja med någon kryddblandning från Lao gan ma och ha som tillbehör istället.

Recept: Tu dou wei niu rou - Potatis kokad långsamt med nötkött
Tu dou - potatis
wei - koka långsamt
niu rou - nötkött

Ingredienser:
800g högrev
400-500g potatis
1-2 salladslökar
5 skivor oskalad ingefära
2 msk shaoxing risvin
2 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 tsk socker
1 tsk salt

1. Dela högreven i tre eller fyra längder, längs med fibrerna. Blanchera dessa i några minuter. Skölj och dela sedan i munsbitar.

2. Skiva upp salladslöken i tunna skivor, ha vitt och ljusgröna i en hög och de mörkgröna i en hög.

3. Hetta upp olja i en gryta. Stek vit och ljusgrön salladslök och ingefära tills deras lukt siger ur grytan (om extra kryddor används så ta med dem här.)

4. Fyll på med vatten och lägg i köttet, vinet och sojorna. Koka upp. Det kan behöva skummas lite. Lägg sedan på locket och låt koka långsamt.

5. Skala potatisen och dela i bitar lika stora eller lite större än köttbitarna. När köttet kokat i två timmar lägg då i potatisen och låt allting koka i en timme till.

6. Lägg upp i en serveringskål och strö den mörkgröna salladslöken över.

1 kommentar: