måndag 17 maj 2010

Soppa på igelkottstaggsvamp och kyckling

Den här soppan får en lite besk ton av den torkade svampen. Den innehåller också jujubär och ingefära. En sådan här kombination är typisk för en soppa som enligt traditionen anses vara väldigt stärkande, en egenskap som man också tillskriver kycklingsoppa i sig. Det går att göra soppan på bara kycklingbuljong istället för att koka ny kyckling i soppan om man bara vill dricka själva spadet med svampen och bären , då kan man dra ner på koktiden avsevärt också. Nu har jag istället kokat kyckling som jag sedan fiskat ur upp, penslat med sesamolja och strött färsk koriander över och serverat tillsammans med soppan.

Recept: Hou tou gu dun ji rou - Soppa på igelkottstaggsvamp och kyckling
hou tou gu - igekottstaggsvamp
dun - koka i vatten
ji rou - kycklingkött

Ingredienser:
1 kyckling
50g torkad igelkottstaggsvamp
8 jujubär
5 skivor oskalad ingefära
2 msk shaoxing risvin
salt

1. Blötlägg svampen i hett vatten. Häll bort spadet.

2. Hugg upp kycklingen i stora bitar och blanchera dem.

3. Lägg kycklingen, ingefäran, jujubären och svampen i en gryta. Täck med vatten, koka upp, häll i vinet och koka långsamt i 2½ timme. Salta efter smak ungefär en kvart innan soppan blir klar.

2 kommentarer:

  1. Hej, ErikS
    Vill att du ska veta att jag följer din blogg med stort intresse. Lärorikt och inspirerande!
    Tack så mycket!

    SvaraRadera