måndag 31 maj 2010

Stekt Hairtail

Det är ganska få fiskrecept upplagda här på bloggen. Anledningen till det är att det ofta kan vara svårt att få tag på rätt sorts fisk för recepten (speciellt om man vill använda färsk fisk). Jag tänkte börja råda bot på det nu och startar med att steka en fisk som på kinesiska heter Dai yu som direktöversatt blir "bältesfisk" men det verkar inte finnas något svenskt namn. På engelska heter den Hairtail. Det är en platt långsmal havsfisk med silverfärgat skinn. Den är ganska benig så man behöver ha en flink tunga. Smaken är ganska kraftig, lite åt makrillhållet men inte riktigt så utpräglad. Jag köpte fisken fryst i en asiatisk matvaruaffär, priset var 47 kronor för ett kilo; redan rensad och delad innan frysning. Tyvärr satt alla bitar ihop i en stor klump så det fanns inget annat alternativ än att tina upp alltsammans på en gång.

[100603: Jo ett svenskt namn fanns: Hårstjärt]

Recept: Jiao ma dai yu - Hårt stekt hairtail
jiao - bränna
ma - spräcklig
daiyu - hairtail

Ingredienser:
1 kg hairtail
100g röd paprika
100g grön paprika (gärna turkisk)
2 msk grovhackad ingefära
3 salladslökar, ej det mörkgröna
3 tsk salt
majsstärkelse
1 msk ljus soja
2 msk kycklingbuljong eller vatten
vitpeppar

1. Rensa och dela fisken i decimeterlånga längder. Tärna paprika och salladslök.

2. Blanda fiskbitarna med 3 tsk salt och låt stå i ca 30 minuter. Skölj sedan.

3. Vänd fiskbitarna i majsstärkelse och stek dem sedan på hög värme, ett par minuter på varje sida. De ska få ett gyllenbrunt spräckligt mönster av stekningen.

4. När all fisk är klar torka ur pannan, häll i ny olja och stek först ingefäran och salladslöken tills deras lukt stiger tydligt ur woken. Blanda sedan i paprikan och woka i en minut till. Vänd sedan försiktigt i fisken. Häll på buljong och soja. Blanda försiktigt. Dra några varv med vitpepparkvarnen över och salta eventuellt lite till.

2 kommentarer:

  1. Det svenska namnet, om man får tro 'encyclopedia of life' (http://labs1.eol.org/pages/219637?category_id=13 ), är hårstjärt.

    Tack för en underhållande blog, läser den med stort intresse eftersom kinesiskmat . se har upphört för ett bra tag sedan, likaså Daily Telegraphs blog inriktad på asiatisk mat.

    SvaraRadera
  2. Tackar! Bra länk, den kommer att hjälpa mig i framtiden.

    SvaraRadera