torsdag 22 juli 2010

Glatta fiskskivor


Detta är en väldigt god variant av friterad fisk, rätten kräver dock att man är lätt på handen och att man använder en fisk med fast kött annars är risken stor att man får en rätt bestående av fisksmulor. I Hunan brukar denna rätt göras av Ormhuvudfisk (på engelska Snakehead Mudfish eller Snakehead Murrel) en sötvattensfisk med fast och fint vitt kött. Den går att hitta fryst i asiatiska livsmedelsbutiker.

Recept: Liu yu pian - Glatta fiskskivor
liu - glatt, jämn
yu - fisk
pian - skivor

Ingredienser:
En ormhuvudfisk på 700-800g

Marinad:
2 tsk shaoxing risvin
1 äggvita
2 msk potatismjöl
½ tsk salt

Grönsaker:
½ röd paprika
½ grön paprika
Några torkade shiitake-svampar
2 vitlöksklyftor, skivade
färsk ingefära, skivad (lika mycket som vitlöken)

Sås:
1 tsk ljus soja
½ tsk ljus risvinäger
4 msk kycklingbuljong
½ tsk potatismjöl
1 tsk salt

Avslutning:
Det gröna från 1-2 salladslökar, finskivat
sesamolja

1. Lägg svamparna i blöt i ca 30 minuter, använd hett vatten.

2. Fjälla och filéa fisken, jag brukar låta skinnet vara kvar. Skiva filerna i ½-1cm tjocka skivor. Blanda dessa med marinad-ingredienserna.

3. Skär svampen i strimlor, skär paprikorna i små rutor. Lägg dessa tillsammans med vitlöken och ingefäran i en skål. Blanda sås-ingredienserna i en annan skål.

4. Hetta upp olja för fritering. Fritera fiskskivorna tills de precis vitnat. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

5. Ta lite ny olja i woken, häll i grönsakerna och woka tills lukten av vitlök och ingefära stiger tydligt från woken.

6. Lägg i fisken igen, woka försiktigt i ca 30 sekunder.

7. Rör om i såsen och häll i den, woka i ca 30 sekunder till. Rör försiktigt i salladslöken och ringla över lite sesamolja.

Ormhuvudfisken, den var redan fjällad som skönt var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar