fredag 30 juli 2010

General Zuos kyckling

Detta är en kycklingrätt som i USA har kommit att bli något av den Hunanesiska matens flaggskepp fast den är ganska okänd i själva Hunan. Hur det kommer sig kan man läsa om i detalj i Fuchsia Dunlops eminenta kokbok Revolutionary Chinese Cookbook (ISBN13:978-0-393-06222-9). I korthet går det ut på att kocken som kom på rätten flydde till Taiwan och hamnade sedan i USA där han för att anpassa rätten till amerikanernas preferenser gjorde den sötare. Jag föredrar den osötade varianten och här är hur jag brukar göra den (vilket i princip är samma som Dunlops med största skillnaden att i hennes recept så använder hon kycklinglårfiléer med skinnet kvar).

Rätten i sig är en riktig god friterad kyckling i en surstark sås.

Recept: Zuo Zongtang ji - General Zuos kyckling
Zuo Zongtang - En berömd general (1812-1885)
ji - kyckling

Ingredienser:
400g kycklinglårfilé
10 hela torkade chilis
2 vitlöksklyftor och samma mängd ingefära
sesamolja
Det gröna från en salladslök

marinad:
2 tsk ljus soja
½ tsk mörk soja
1 äggula
2 msk potatismjöl
2 msk olja

Sås:
1 msk tomatpuré (doppio)
1 msk vatten
½ tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
1 msk ljus vinäger
3 msk buljong
½ tsk potatismjöl

1. Skär kycklingen i bitar eller skivor små nog att ta i en munsbit. Blanda med marinad-ingredienserna. Blanda först med soja och ägg, sedan med potatismjöl och sist med oljan.

2. Hacka vitlök och ingefära och skiva salladslöken. Blanda såsen i en skål.

3. Fritera kycklingen och låt den rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite ny olja i woken och stek först chilin (bränn den inte) och lägg sedan i vitlök och ingefära. När   lukten stiger tydligt från woken rör då i såsen och när den tjocknat lite så lägg tillbaka kycklingen.

5. Blanda runt alltsammans och stäng av värmen. Rör i sesamolja och lägg upp. Strö salladslöken ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar