lördag 17 juli 2010

Kina 2009: Fisk och skaldjur

Min matlagning ligger lite på lågvarv just nu så jag tänkte dela med mig lite av förra sommarens besök i Kina. Först ut ett besök på en fisk och skaldjursrestaurang i Changsha.

Att gå på restaurang i Kina och äta fisk och skaldjur (haixian) är alltid en intressant upplevelse, kineserna vill alltid se att djuren som ska tillagas verkligen är i livet (eller undersöka dem själva om de ligger isade) innan de förbereds, på mindre ställen brukar de bära ut fiskar och liknande till borden så att man kan se dem innan man godkänner anrättningen. På större ställen finns oftast akvarium som man kan välja ur.
På just detta stället vi besökte så fick man först gå in en stor hall och köpa all sorts havslevande djur, betala för dem där sedan ta med sig dem till ett annat ställe där man lämnade över djuren till ett gäng kockar som man också fick ge instruktioner om hur man ville ha dem tillagade. Sedan gick man in i själva restaurangen och satte sig till bords, dricka fick man ha med själv.
Havsfisk på is.
Stora musslor med enorma "snablar".
Räkor, musslor, maskar, ostron, krabbor m.m,
Ännu mer.
Krabbor
Här grillas ostron alldeles på gatkanten. Brevid grillen står en stor skål med röd chili; en krydda som så gott som alltid är närvarande i Hunanesisk matlagning.


Dags att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar