måndag 26 juli 2010

Minimajs marinerad i räksås


Detta är en kall rätt med räksås som den dominerande smaksättningen. Jag tycker inte den ska serveras för kall (dvs direkt ur kylen) för då kommer inte räksåsens smaker till sin rätt. Chilin är också en viktig komponent, den starka smaken ska gifta sig med de mer underliga smakerna i räksåsen och resultatet blir riktigt trevligt.

Recept: Pao yu mi sun - Marinerad minimajs
pao - marinera
yu mi - majs
sun - skott

Ingredienser:
250g minimjas
1 msk ljus risvinäger
1 msk vitt socker
1 tsk salt
2 tsk shaoxing risvin
1-1½ msk räksås
2 cm skalad färsk ingefära
1-2 vitlöksklyftor
starkt chilipulver enligt eget tycke

1. Dela minimajsen i 2-3 delar beroende på storlek. Koka dem i några minuter och lägg sedan i en skål.

2. Strimla ingefäran, hacka vitlöken och blanda till en sås med övriga ingredienser.

3. Blanda såsen med majsen och låt stå i 3 timmar.

2 kommentarer:

  1. Reine /reinejac@hotmail.com29 juli 2010 18:31

    Hej Erik!
    Tänkte bara höra hur man får tag i tex shaoxing risvin, och många av din olika ingredienser, Kan man beställa via Systembolaget? Sen brukar du handla i nån lokal butik i Göteborg för att få tag i "ovanliga" produkter som man inte hittar så lätt i vanliga butiker?
    Hoppas på svar :)
    Jättebra blogg för övrigt, jag har tillagat några av dina recept och det har blivit jättesmarrigt:)
    Mvh Reine

    SvaraRadera
  2. Hej Reine,

    Vinet är svårt att köpa lagligt i Sverige. Asiatiska livsmedelsaffärer runt om i resten av Europa har det givetvis(London, Paris, Amsterdam iallafall; säkert också i Köpenhamn).

    Annars brukar jag handla på Gain Trading, de har en affär på Östra Hamngatan och en lite större ute i Tagene. Heng Lih heter en affär som ligger mellan Grönsakstorget och Kungstorget som också har en hel del.

    Kul att det smakar.

    /Eric

    SvaraRadera