söndag 16 januari 2011

Anktungor Wenzhou

Wenzhou är en gammal hamstad i Zhejiang-provinsen och därifrån kommer detta recept på anktungor. Anktungor är likt mycket annat i den kinsesiska matlagningen främst uppskattade för sin kombination av konsistenser även om de har en viss ank-köttsmak. I kina tar man loss tungorna på ett sätt som gör att man i tungans ena ände får kvar två långa muskelfästen som ser ut som två långa svansar. Tungorna jag använde nu kom ifrån Frankrike och de var bara kapade rakt av; det påverkar inte mängden mat nämvärt men det ser inte lika lustigt ut.

Recept: Wen zhou ya she - Anktungor Wenzhou
ya - anka
she - tunga

Ingredienser:
500g anktungor
½ dl mörk soja
½ dl shaoxing risvin
1 msk ljus soja
1 tsk mörk eller röd vinäger
1 tsk fem kryddor
2 tsk socker
1 stjärnanis
½ dl kycklingbuljong

1. Det första steget är det mest tidsödande och är ganska tålamodsprövande. Varje tungas ovansida ska klippas upp i mitten längs med det veck som finns där. Inne i vecket finns ett vitt löst fett som ska klippas bort och slängas.

2. Blanchera tungorna. Sätt på ungnen (200grader).

3. Lägg tungorna tillsammans med samtliga ingredienser i en wok på låg värme. Rör om långsamt tills vätskan ångat bort och det bara finns en glaze kvar runt tungorna.

4. Täck en bakplåt med aluminiumfolie och lägg tungorna därpå. Enklast är nog att plocka dem från woken en och en med chopsticks.

5. Sätt in i ugnen och låt stå i ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar