tisdag 4 januari 2011

Lamm i skivor med spiskummin

Lamm och spiskummin fungerar alltid bra ihop. De här lammskivorna blir rätt starka och det blir ingen sås. Bäst på lamm i Kina är Uyghur-folket i Xinjiang provinsen. Jag missar ogärna ett besök på en Xinjiang-restaurang när jag besöker Beijing. För ett tiotal år sedan fanns det en hel gata med Xinjiang-restauranger i Beijing men det kvarteret är numera demolerat men det finns en hel del restauranger spridda över stan.

Recept: Zi ran yang rou pian - Lammskivor med spiskummin
zi ran - spiskummin
yang rou - lammkött
pian - skivor

Ingredienser:
300g lammytterfilé eller liknande
2 tsk shaoxing risvin
3/4 msk hela spiskumminfrön
½ msk starkt chilipulver
1 tsk socker
1 tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
salt

1. Skär lammet i tunna skivor och marinera det 10-15 minuter med vinet.

2. Hetta upp olja för fritering i en wok. Fritera köttet tills det ändrat färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp 1 msk olja i woken. Lägg i spiskummin och chilipulver och woka ca 20 sekunder.Lägg sedan i lammet, häll i socker och sojor samt lite salt. Woka runt allt som hastigast.

3 kommentarer:

  1. Mmmm, lamm + spiskummin = smaken av 羊肉串.

    Jag var också i det området. Har för mig att det låg bakom Waiguoyu xueyuan. Det bästa där var 刀削面, de knivskurna nudlarna, med tomatsås. Ganska likt italiensk sås faktiskt. Underbart som omväxling till den kinesiska mat jag hade ätit under hela det året.

    SvaraRadera
  2. Du borde ställa in din blogg på att skicka mejl till folk som kommenterar när nya kommentarer kommer in på samma inlägg. Underlättar för interaktion.

    SvaraRadera