söndag 2 januari 2011

Friterade tigerräkor Sichuan

Det är inte så stor skillnad på det här receptet och detta tidigare räkrecept men det kanske är något enklare. Såsen är i princip en "fiskdoftande sås" som kanske är mest känd till fiskdoftande aubergin och fiskdoftande fläskkött.

Recept:  Chuan shi zha xia - Friterade räkor Sichuan
chuan shi - Sichuan stil
zha - fritera
xia - räkor

Ingredienser:
1 kg råa tigerräkor med huvud och skal
2 vitlöksklyftor, hackade
1 salladslök, hackad
1½ msk skalad, hackad ingefära
1 msk ljus soja
1 tsk socker
2 tsk mörk risvinäger
1 msk shaoxing risvin
2 msk chilibönsås
4 msk kycklingbuljong
1 tsk potatismjöl blandat med 1 msk vatten
½ tsk sesamolja

1. Hetta upp en stor mängd olja i en wok så varmt det går. Fritera sedan räkorna i omgångar om 4-5 st. Deras skal kommer först att gå från grått till rosa och sedan börja vitna fläckvis. När de vitnat lite är de klara. Tanken är att skalet ska bli såpass knaprigt att det går att äta. Låt räkorna rinna av på hushållspapper.

2. Hetta upp ett par matskedar olja i woken. Woka först ingefäran, vitlöken och salladslöken ett kort slag och blanda sedan i chilibönsåsen och woka ca 30s till. Häll i vin, soja och woka 10s. Häll i vinäger, socker och buljong.

3. Lägg i alla räkor och woka i såsen i en minut så att smakerna drar in i räkorna. Putt upp räkorna mot en kant, luta på woken så att såsen samlas där det inte är några räkor och blanda i potatismjölsblandningen. Rör om allt ihop och droppa sist över sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar