torsdag 18 februari 2010

Torrstekt ankbröst

Torrstekning innebär ju som vi sett tidigare lång stektid och en avsaknad av sås. Den här rätten kommer faktiskt från Peking och inte från Sichuan varifrån de flesta torrstekta rätter härstammar. Ett kort ord om anka: Jag tycker att det är ganska stor skillnad på ankköttets smak i Kina och här i Sverige (den jag använde här var iof fransk). Det kanske beror på sorten eller deras föda, jag vet inte men hursomhelst så har det ankkött jag köpt här haft en mycket kraftigare smak än det jag ätit i Kina. Min fru tycker att det nästan smakar lever om våra ankor.

Recept: Gan bian ya pu - Torrstekt ankbröst
Gan - torr
bian - stekt
ya - anka
pu -bröst

Ingredienser:
Ett ankbröst (ca 350g)
yardlong beans 120g (eller haricots verts) i långa bitar
Röd parika 60g i långa strimlor
1 msk shaoxing risvin
1-2 tsk salt
En finhackad salladslök
Lite skivad ingefära
4-5 dl buljong

1. Hetta upp lite olja i en wok, stek däri salladslök och ingefära ett tag. Plocka bort ingefäran och stek sedan bönerna tills de mjuknat och deras yta har blivit lite bucklig. Lägg bönerna på ett papper och spara oljan till senare.

2. Skär ankan i 1 cm tjocka skivor. Om vissa skivor blir höga (2cm eller mer) dela dem då en gång till på längden.

3. Hetta upp buljongen  i en wok och tillsätt vin och salt. När det hela kokar så ska ankan i. Låt koka ett tag så all yta ändrat färg. De behöver inte bli klara helt igenom. Ta ur och torka ankbitarna.

4. Hetta upp olja för fritering, fritera ankan tills skinnet blivit gyllene.

5. Hetta upp lite olja i woken, stek lite och lägg i anka och bönor. Woka lite och häll i den sparade oljan.

6 kommentarer:

  1. Hallå där!
    Låter super intressant med anka! Om du råkar ha vägarna förbi Antibes (Frankrike) ska du besöka restaurang Le Brulot som lagar till en helt gudomlig anka. Alla deras mat lagas till i en stor ved eldad ugn.

    SvaraRadera
  2. Hej, jag hittade just den här bloggen och har läst en hel del!
    Går det att få tag på shaoxing-vin i Sverige? Tyvärr får väl inte kinabutikerna sälja något alkoholhaltigt?

    SvaraRadera
  3. Andreas: tack för tipset.

    Kalle: Det FÅR de inte nä.

    /Eric, däckad av säsongsinfluensan.

    SvaraRadera
  4. Jo Kalle, risvinet har bra hållbaret och i Köpenhamn, Hamburg, Amsterdam, London¨, Paris och liknande ställen säljs det helt lagligt. Dock inte i Sverige.

    SvaraRadera
  5. Jag har en kokbok som heter Ät Kinesiskt med Sim Siok Mei den är från 1976! Säkert väldigt ovanliga recept på sin tid, i boken andvänds torr sherry som alternativ. Vet inte hur det fungerar jag håller mig till risvinet!
    /Andreas

    SvaraRadera
  6. Jag har sett tipset om sherry som ersättning för risvin (amontillado) på flera ställen, och eftersom det är billigt och lättillgångligt så får det duga för mig.

    SvaraRadera