lördag 9 januari 2010

"Yardlong beans" med vitlök och ingefära

Yardlong bean eller Snake bean som den också kallas är en böna som blir väldigt lång, därav namnen. Den är en populär grönsak i södra Kina. På kinesiska heter den jiang dou en variant av gröna bönor si jie dou, vilket betyder fyra årstidersbönor. Man kan använda dem på samma sätt som Haricots verts och oftast vice versa. Jag gjorde en enkel wok med dessa bönor skurna i 4 cm längder.


Recept: Chao jiang dou - Wokade "Yardlong beans"
Chao - woka
jiang dou - yardlong bean, snake bean

Ingredienser:
200g gröna bönor skurna i 4-5 cm längder
2 vitlöksklyftor, hackade
Hackad färsk ingefära i samma mängd som vitlöken
Det vita från 1-2 salladslökar skuret i korta bitar
1 msk kycklingbuljong
1 tsk ljus soja
salt

1. Hetta upp olja på medelstark värme, woka bönorna i 5-6 minuter och lägg åt sidan.

2. Höj värmen till hög.

3. Woka vitlök,ingefära och salladslök i ca 30 sekunder. Blanda sedan i bönorna igen och woka runt i 30 sekunder till.

4. I med buljong, soja och salt efter smak. Woka runt i 30 sekunder till. Servera.









Yardlong beans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar