fredag 26 mars 2010

Kycklingskivor i röd olja

Detta är en kall kycklingrätt. Använd kycklingkött från kokad kyckling som kallnat. Ju kortare tid som kycklingen kokat destå bättre bara den är helt igenomkokt förstås. Skivor tycker jag är lättast att göra av bröstbitarna så dagens recept är anpassat för ett kycklingbröst. Den röda oljan är chiliolja och beroende på hur stark sådan man har kan man använda olika mycket chiliolja och rapsolja (t.ex). Den chilioljan jag har funkar ganska bra att blanda 1 del chiliolja med 2 delar rapsolja. Det beror ju lite på hur starkt man vill ha det.

Recept: Hong you ji pian - Kycklingskivor i röd olja
hong - röd
you - olja
ji -kyckling
pian - skivor

Ingredienser:
Ett färdigkokt kycklingbröst, utan skinn
3 salladslökar
1-2 msk ljus soja
1 tsk socker
3 msk chiliolja (se ovan)
(sesamolja)

1. Skär kycklingen i skivor. Skär salladslöken i skivor på diagonalen i flack vinkel ("hästöron").

2. Blanda soja och socker i en skål. Rör sedan ner chilioljan. Om du vill så skvätt i lite sesamolja.

3. Blanda allt i en skål.

3 kommentarer:

  1. Hallå igen! Vilken chiliolja köper du? Den jag har hemma tycker jag är lite mild i smaken

    SvaraRadera
  2. Jag köpte en burk med thailändsk chiliolja som i stort sett bara var chilisediment. jag kommer inte ihåg märket för burken var av plast och alldeles för mjuk så jag hällde över den i en glasburk och har för länge sedan slängt originalförpackningen (en båt på etiketten?). Den är iallfall jättejättestark och när jag fick ner den i den nya burken som var större så fyllde jag på med en deciliter olja och så fort jag jobbat mig ner en bit fyller jag på med mer olja. Den är fortfarande brutalstark. den enda nackdelen är att det är en del vitlök i så den går inte bra i alla sammanhang. Hursomhelst det var en thailändsk plastburk med rött plastlock och jag tror det var en båt på etiketten.

    SvaraRadera