Många brukar ju prata om "klibbigt ris" och mena allt ris som är mer klibbigt än inte klibbigt alls. När man pratar om Glutinöst ris så menar man dock ris som är väldigt klibbigt. På kinesiska kallas det Nuomi och på engelska ser man benämningarna Glutinous rice och Sweet rice, ibland även det lite mer slarviga Sticky rice (fans av kinesiska vampyrfilmer vet hur viktigt det är att inte blanda ihop riktigt klibbigt ris med någon annan inte lika klibbig sort).
Det glutinösa riset används som ingrediens i olika fyllningar, till risbaserade bakverk och godis, ångkokt med kinesisk korv och till mycket annat. Personligen tycker jag det blir ett gott måltidsris om man blandar det ungefär 50/50 med jasminris.
Jag brukar köpa Kaset Brand Sweet Rice (odlat i Thailand), det smakar bra.
torsdag 28 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar