lördag 2 oktober 2010

Rödbrässerad vintermelon med saltad chili och fläskfärs

Vintermelonrätter brukar sakna starka färger och vara ganska försiktigt kryddade men det finns undantag som det här receptet från Hunan som jag först stötte på en variant av i Fuchsia Dunlops Revolutionary Chinese Cookbok. I Hunan kallas denna rätt helt enkelt Rödbrässerad Vintermelon, chilin är ju där en så vanlig ingrediens och köttfärsen är inte så central. Chilin och den mörka sojan fördjupar färgen och därav blir det frågan om en rödbrässering.

Recept: Hong shao dong gua - Rödbrässerad vinter melon
hong shao - rödbrässera
dong gua - vintermelon

Ingredienser:
400g skalad vintermelon
100g fläskfärs
1 msk hackad saltad chili
2 vitlöksklyftor
2 dl buljong
1 tsk ljus soja
½ tsk mörk soja
Det gröna från 1-2 salladslökar
1 tsk sesamolja
salt

1. Skär melonen i skivor (ca 3x3x½cm). Hacka vitlöken och skiva salladslöken.

2. Woka melonskivorna i ca ½dl olja i 2-3 minuter, låt sedan rinna av på hushållspapper.

3. Hetta upp lite ny olja i woken och woka fläskfärsen tills den ändrat färg. Lägg då i chilin och vitlöken och woka i 30s till.

4. Lägg tillbaka melonen och häll på buljong och sojor. Salta lite och låt koka försiktigt i 7-10 minuter. Melonskivorna ska ha blivit genomskinliga men inte jättemjuka.

5. Lägg i salladslöken, vänd om ett par gånger, häll i sesamoljan och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar