söndag 24 oktober 2010

Kycklinggryta med kastanjer

Så här mitt i hösten kan man köpa kastanjer och det är ju en gott inslag i grytor. Tyvärr är ju kastanjerna ganska tidsödande att skala så det brukar bara bli ett eller två tillfällen varje höst. Denna gryta får en fyllig smak ifrån kastanjer och svarta bönor, det är faktiskt ingen soja eller salladslök med i tillagningen.

Recept: Li zi men zi ji - Kyckling kokt med kastanjer
li zi - kastanj (också ban li)
men - koka långsamt under lock
zi ji - ung kyckling

Ingredienser:
1 kyckling
600g kastanjer
5 skivor ingefära
½ dl shaoxing risvin
1½ msk jästa svarta bönor
1 tsk salt
1 tsk socker
vitpeppar
1 tsk sesamolja
ca 2L buljong


1. Skär av ena änden på kastanjerna, koka dem i några minuter och skala dem sedan.

2. Hacka upp kycklingen i mindre bitar. Koka upp vatten och blanchera dessa i ett par minuter.

3. Hetta upp olja i botten på en gryta. Stek kastanjer och ingefära i en minut, lägg i kycklingen och stek under omrörningen i ett par minuter till. Slå på vinet och täck sedan med buljong.

4. Koka upp, salta och lägg i de svarta bönorna. Lägg på lock och låt koka försiktigt i 40 minuter. Ta sedan av locket, dra några varv med vitpepparkvarnen över, tillsätt sockret och korrigera eventuellt sältan något. Avsluta med sesamoljan.

Anmärkning: Katanjerna tenderar att dela sig i mindre bitar när man gör på det här sättet. En bra grej att göra är att spara undan ett tiotal fina hela kastanjer vilka man friterar i några minuter och lägger i ca 20 minuter innan grytan är klar.

6 kommentarer:

 1. Hallå, Intressant med kastanjer! Jag har kollat in dina ank rätter som verkar goda men jag vill laga till en hel anka, har du några tips på recept jag kan "googla" på?
  Nu ska jag få ett recept av en Iransk farmor men vill gärna ha alternativ :)
  /Andreas

  SvaraRadera
 2. De mest kända ankrätterna är rätt tidsödande att göra ordentligt: 'Beijing duck' och 'Tea smoked duck' är sådana. En känd ankgryta från Anhui-provinsen är Ginger Duck som nog är något enklare. Jag får kolla lite i litteraturen ikväll.

  SvaraRadera
 3. Hakka-folket har rätter som 'Eight jewel stuffed duck' och 'Duck stuffed with Glutinous Rice'. I det kantonesiska köket finns det t.ex. 'Steamed duck with preserved plums'.

  SvaraRadera
 4. Tack det ska jag kolla in!

  SvaraRadera
 5. Hallå. Ankan får vila i frysen till nästa helg! Men kycklinggryta med kastanj åt vi igår vilket var fantastiskt gott. Åter igen ett super recept!
  /Andreas

  SvaraRadera