Fiskdoftande kanske låter lite suspekt men det är namnet på en typisk Sichuanesisk smak som är sursöt och stark. De mest kända rätterna med denna smak är yuxiang rousi samt yuxiang qiezi, fiskdoftande köttstrimlor och fiskdoftande aubergine. Den förstnämda är alltså dagens rätt. Tunna fläskstrimlor samsas med strimlad selleri och strimlade svarta "trädöron" i en kryddig sås. En professionell kinesisk kock skulle se till att alla strimlor av kött, grönsak och svamp var på millimetern lika stora. Jag nöjer mig med att allt är i tunna strimlor sedan må det vara viss variation i längd och bredd. Idag gjorde jag rätten på 200g kött, det går enkelt att skala upp men om man har en normalstor wok så ska man nog stanna på max 400g kött.
yu - fisk
xiang - (väl)doftande
rou - (fläsk)kött
si - fina strimlor
Ingredienser - Wokning:
200g fläskkött (idag lövskuren benfri kotlett)
selleri
torkade svarta trädöron
2 msk chiliröra (sambal oelek går utmärkt)
2 finhackade vitlöksklyftor
finhackad ingefära i samma mängd som vitlöken.
1 salladslök, finskivad
Ingredienser - Marinad:
1 tsk ljus soja
1 tsk shaoxing risvin
3/4 msk potatismjöl och lika mycket vatten
lite salt
Ingredienser - Sås:
1 tsk socker
1 tsk mörk (zhenjiang) vinäger
1 tsk ljus soja
½ tsk potatismjöl
2-3 msk standard eller kycklingbuljong
lite salt
1. Förberedelser:
1.1 Skiva köttet i tunna strimlor (3mm tjocka, 5-7 cm långa), blanda med marinaden. När man blandar köttstrimlor så är den bästa metoden att röra med en ätpinne och se till att bara röra åt ett håll.
1.2 Tag bort det trådigaste från sellerin med en potatiskalare och strimla i strimlor som motsvarar köttet. Häll på lite salt och låt stå i ca 20 minuter. Häll sedan bort vattnet som dragits ur. Mängden selleri bör motsvara ungefär hälften av köttet eller lite mer.
1.3 Låt svampen återfå sin form i hett vatten (10-15 minuter). Strimla sedan. Mängden bör mostvara ungefär hälften av kötten eller lite mer.
1.4 Blanda såsen i en liten skål.
1.5 Kolla att alla ingridienser är framme och att det går snabbt att få tag i dem.
2. Hetta upp drygt ½dl olja i en wok. Woka sedan köttet hastigt tills strimlorna börjar släppa ifrån varandra. Putta då upp köttet mot ena kanten och balansera upp woken åt andra hållet så köttet är lyft från värmen och all olja har samlats mot värmen. Rör ner chilin i oljan och rör tills oljan blivit vackert röd.
3. Vänd rätt woken och rör i vitlök och ingefära, woka tills vitlökslukten kommer upp från woken.
4. Lägg i selleri och svamp. Vänd runt några gånger.
5. Lägg i salladslök och häll i såsen. Vänd runt ett par gånger och häll upp på serveringsfatet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar