söndag 13 december 2009

Ångkokt Aubergine Sichuan

Det här är en enkel grönsaksrätt som jag tycker är mycket god. I sichuan brukar den kallas Hong you qiezi - aubergine i röd olja och görs ofta med stora mängder chiliolja. Den här varianten som jag gör kan kallas Sichuan xiang zheng qiezi - Sichuan doftande ångkokt aubergine. Namnet avslöjar kanske att rätten är konstruerad utanför Sichuan men inspirerad av typiska sichuansmaker.


Recept: Sichuan xiang zheng qiezi - Ångkokt Aubergine Sichuan


Sichuan xiang - Sichuan "doftande"
zheng - ångkokt
qiezi - Aubergine



Ingredienser:
500-700 g Aubergine (gärna smala orientaliska)
1 tsk salt
2 msk ljus soja
1 msk shaoxing risvin
2 tsk ljus risvinäger
1 tsk socker
2 hackade vitlöksklyftor
1 finskivad salladslök
1 msk sesamolja
1 msk chilibönsås
1 tsk chiliolja



1A. Om du använder västerländska auberginer: Skala och skär i strimlor med ung 1x1 cm tvärsnitt. Blanda med saltet och låt stå i en timme. Häll sedan av vattnet som dragits ut.



1B. Om du använder orientaliska auberginer, dela de i kvartar och dela i 5-7 cm längder. Använd ½ tsk extra salt till såsen.



2. Blanda övriga ingridienser i en skål.



3. Ångkoka Auberginerna i serveringsfatet i ca 20 minuter.



4. Ta ur och häll över såsen från steg 2. Blanda försiktigt.

2 kommentarer:

  1. Har just kommit över auberginer billigt och ska äntligen testa att provlaga ett av dina recept.

    SvaraRadera