söndag 19 december 2010

Västra sjöns fisk

Detta är en rätt ifrån Hangzhou, huvudstaden i Zhejiang-provinsen. I staden finns en berömd sjö som heter Västra sjön varifrån rättens namn är taget. Rätten ska tillagas med en hel sötvattensfisk såsom Karp, Ruda eller Braxen. Idag blev det Karp. Det finns lite olika varianter; här har jag gjort en variant där man lägger strimlad ingefära, chili och salladslök ovanpå fisken, något som man inte alltid gör. Den sursöta såsen är däremot ett måste. Ibland tar man också lite vitlök i såsen.

Recept: Xi hu yu - Västra sjöns fisk
xi - västra
hu - sjö
yu - fisk

Ingredienser:
1 hel sötvattensfisk, ca 1.8 kg

Marinad:
2 msk shaoxing risvin
2 tsk salt
2 salladslökar
en rejäl bit ingefära

Kokning:
7 liter vatten
5 msk shaoxing risvin
3 msk olja

Topping:
En rejäl bit ingefära, skalad strimlad
1 röd chili, strimlad
1 salladslök, strimlad
vitpeppar

Sås:
3-4dl av spad från kokningen
2 msk mörk vinäger
2 msk socker
2-3 msk ljus soja
1 msk majsstärkelse blandat med kallt vatten


1. Fjälla fisken.Ta ur gälar och innanmäte ur fisken. Skölj den. Skär skåror ända in till benet tvärs fisken på fisken på båda sidor med ca 2-3 cm mellanrum. Blanda saltet och vinet till marinaden och gnid in detta i skårorna och inne i fisken. Krossa ingefäran med bredsidan av cleavern och skiva den sedan, gör detsamma med salladslöken. lägg skivor av ingefära och salladslök i alla skåror, samt i buken. Låt sedan fisken vila i en halvtimme. Plocka bort och släng all salladslök och ingefära.

2. Koka upp vatten, vin och olja i en stor kastrull. Lägg i fisken och låt koka upp igen. Se till at fisken ligger täckt av vatten. Lägg på locket och ta av kastrullen från värmen. Låt stå med locket på i 20 minuter. Fisken ska bli klar av detta.

3. Gör iordning toppingen (dvs strimla alla ingredienserna utom vitpepparn).

4. Ta et par hålslevar och lyft försiktigt ur fisken ur spadet och lägg den på serveringsfatet. Dra några varv med vitpepparkvarnen över fisken och lägg över toppingen.

5. Hetta upp alla såsingredienser utom majsstärkelsen i en liten kastrull. När det kokat upp så rör i majstärkelseblandninegn och rör tills såsen blir lite simmig. Häll såsen över fisken.

2 kommentarer:

  1. Nej jag köpte den levande, det kan man göra här och där innan jul ty levande karp efterfrågas inför jul av diverse östeuropeer.

    SvaraRadera