måndag 13 december 2010

Het och lite sötsur kyckling

Oftast försöker jag laga efter "riktiga" kinesiska recept men ibland är det kul att bara låta sig inspireras av det man lärt sig och svänga ihop något själv. Det här är en kycklingrätt inspirerad av smaker ifrån Sichuan och Hunan. Jag blev mycket nöjd med resultatet.

Recept: Het och lite sötsur kyckling

Ingredienser:
4 kycklinglår med skinn och ben
1 msk shaoxing risvin
1/4 tsk salt
2 vitlöksklyftor, hackade
ingefära, mängd motsv vitlöken, skalad och hackad
1 msk krossad torkad chili
1 tsk sichuanpeppar
1 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
2 tsk mörk soja
2 tsk socker
2 tsk mörk vinäger
salt (½-1 tsk)
1 färsk röd chili, skivad på diagonalen
1 salladslök, endast det gröna, skivad på diagonalen
1 tsk sesamolja

1. Hacka upp varje lår i ca 5 bitar, marinera i risvin och salt

2. Hetta upp ganska mycket olja (några matskedar) i en wok på hög värme. Häll i vitlöken och ingefäran och rör om i ca 20 sekunder. Lägg i kycklingen och woka i ca 30 sekunder.

3. Lägg i torkad chili och sichuanpeppar, sänk värmen något och woka ca 5 minuter.

4. Lägg i socker, sojor, mer risvin, salt efter smak och vinäger. Woka ett par minuter till.

5. Lägg i färsk chili och salladslök och woka ca 20s till.

6. Ta av från värmen och rör i sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar