onsdag 29 december 2010

Strimlat sjögräs med vitlök

Detta är en kallblandad rätt som man gör med torkat sjögräs. Det finns lite olika sorter med olika färg och konsistens, det är dock svårt att se på den torkade varan och förstå hur den blir efter blötläggning. Det är bara att prova. Vissa blir vackert klargröna, andra som den jag använt här mer mörka. Enklast är att köpa färdigstrimlat men det går att köpa hela blad som man får strimla efter blötläggning.

Recept: Liang ban hai dai si -Kallblandade sjögrässtrimlor
liang ban - kallblanda
hai dai - sjögräs, tång
si - strimlor

Ingredienser:
50g torkade sjögrässtrimlor
1 msk risvin (ej nödvändigt)
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk ljus risvinäger
1-2 tsk salt
2 tsk sesamolja
1 msk kycklingbuljong (ej nödvändigt)

1. Lägg sjögräset i blöt i kallt vatten i ca 20 minuter. Skölj sedan bort eventuell sand.

2. Koka upp vatten (här kan man ha i lite risvin om man vill), Lägg i sjögräset och koka upp, koka sedan på svag värme i ca 5 minuter.

3. Ta upp strimlorna, spola av med kallt vatten och låt rinna av. Blanda med övriga ingredienser och låt dra i 10-15 minuter.

2 kommentarer:

  1. vilket sjögräs menar du att man ska använda för man kan göra en variation med kål som man har torkat över natten

    SvaraRadera
  2. Det finns massa olika sjögräs, kör med vad som finns. Inte med kål, det ska vara SJÖGRÄS.

    SvaraRadera