lördag 16 januari 2010

Friterade tigerräkor på två sätt

Jag vill helst ha ekologiska räkor med skal och huvud kvar. Idag trodde jag att jag hade köpt räkor med skal fast utan huvuden men när jag tinade dem märkte jag att de var helt skalade. Har räkorna skal kvar och man friterar de på rätt sätt blir skalet sprött, knaprigt och fantastiskt gott att äta. Idag fick jag nöja mig med skalade. Här är recept för båda sätten (med skal och utan):

Recept: Suan la xia - Surstarka Räkor
Suan - sur
la - stark
xia - räkor

Ingredienser:
12 råa tigerräkor
(om räkorna är skalade så: 1 äggvita, 1/4 tsk salt, 1 msk potatismjöl)
1½ hackad vitlöksklyfta, lika mycket hackad ingefära
1 msk chilibönsås
1 msk ljus soja
1 msk shaoxing risvin
1 tsk klar risvinäger
1 tsk socker
1 tsk hackad saltad chili
½ dl buljong
1 finskivad salladslök
½ tsk potatismjöl blandat med ½ msk vatten
sesamolja

1. Om du har skalade räkor: lägg de i en skål och häll på salt, äggvita och potatismjöl och rör ihop med en ätpinne. För räkor med skal på behövs inget göras. Blanda soja, vin, vinäger, saltad chili och buljong i en liten skål.

2. Hetta upp olja i en wok för fritering. Den ska vara mycket varm. Fritera sedan 3-4 räkor åt gången. En minut räcker om de är utan skal och två minuter om de har skal. Låt rinna av på papper när de är klara.

3. Hetta upp 1-2 msk olja i woken. Woka ingefära och vitlök i ca 30 sekunder. Blanda i chilibönsåsen och woka i ca 20 sekunder. Häll i såsen och låt koka upp.

4. Lägg i räkorna igen, koka 30 sekunder, häll i salladslöken och sedan potatismjölet utblandat med vatten. Rör om tills såsen tjocknat lite. Häll på sesamolja. Servera.

5 kommentarer:

 1. Jag är väldigt intresserad av att lära mig hur man ska fritera räkor med skal. Du får gärna berätta. Det behöves alltså inte vara en speciell sorts räka? När jag var i Grekland så fick vi vid ett tillfälle äta räkor som var friterade med skal och allt. Det var jättegott, och det är ju lättare om man slipper skala dem. Men vad jag minns verkade det som om de var doppade i mjöl innan de friterats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är ett recept:

   http://risvinchili.blogspot.se/2011/01/friterade-tigerrakor-sichuan.html

   Tänk på att använda råa räkor och att oljan ska vara riktigt varm. Jag brukar inte använda något mjöl eller någon smet. Räkor av alla storlekar funkar bra.

   Radera
  2. När du skriver råa, menar du då sådana som inte varit frysta? Det kan ju vara svårt att får tag i.

   Radera
  3. Frysta kan de ha varit men de ska inte vara förkokta. Det ser du på färgen; är de gråa så är de råa. Är de rosa är de inte råa.

   Radera
 2. Jag tycker det är avskyvärt att ni föreslår att läsare ska använda och tillaga denna räka som räknas till en av de största miljöbovarna. Stora områden med Mangroveträd skövlas för att ge lats åt odlingsbassänger och efter några år så överges odlingen. Odlingen omöjliggör för lokalbefolkningen att kunna försörja sig å kustnära fiske. Det är en väldigt intensiv roduktionsform och stora mängder antibiotika används för att kunna hålla sjukdomsbilden i odlingen i schack. Välj färska räkor från västkusten eller avstå!

  SvaraRadera