Detta är en rätt från Hong Kong. För att laga den så måste man ha en serveringsplatta av järn, sådana finns att köpa i asiatiska matvaruaffärer. Marinering med ostronsås och bakpulver ser man främst i recept från Guangdong och Hong Kong.
Recept: Tieban niurou - Biff på järnplatta
tieban - järnplatta
niurou - biff
Ingredienser:
350g mört nötkött (idag tog jag ryggbiff)
3/4 grön paprika
1/4 lök (ca 50g)
Ingridienser - marinad:
1 tsk shaoxing risvin
1 tsk ljus soja
2 tsk ostronsås
½ tsk bakpulver
2 tsk olja
Ingridienser - sås:
1 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
3/4 tsk salt
1 tsk socker
3/4 msk ostronsås
svartpeppar
3/4 tsk potatismjöl
1 msk vatten
1. Skär köttet i tunna skivor, blanda med marinadingridienerna (oljan sist). Låt stå i 20 minuter. Skär löken i långa strimlor och lägg undan. Skär paprikan i platta fyrkanter ca 3x3 cm. Sätt på ugnen på 250 grader och ställ in järnplattan. Blanda ihop såsen i en liten skål.
2. Hetta upp olja i en wok. Fritera biffen snabbt. Gör det i två omgångar och bara tills skivorna släppt från varandra och den röda färgen inte syns längre. Låt sedan rinna av på papper.
3. Ta ut plattan. Lägg på lökstrimlorna. Ställ fram på bordet.
4. Hetta upp lite olja i woken. Häll i såsen och rör om. När den börjar tjockna: lägg i köttet igen tillsammans med paprikan. Rör runt tills allt är blandat och häll upp ovanpå löken. Det ska nu fräsa ordentligt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar