måndag 18 januari 2010

Torrstekta biffstrimlor

Igår lagade jag en biffrätt som hade en väldigt västerländsk karaktär, snabbstekt mör biff smaksatt med lök och svartpeppar. Idag har jag tillagat resten av nötytterfilén på ett väldigt kinesiskt sätt. Kanske inget för den som nödvändigtvis vill ha sin biff blodig. Den här rätten består av fina biffstrimlor stekta länge i olja så att de blivit åt det knapriga hållet. Kryddningen består av chilibönsås, chiliolja, ingefära och sichuanpeppar.

Recept: Ganbian niurou si - Torrstekta biffstrimlor
ganbian - torrstekning (en teknik som illustreras bra av detta recept)
niurou - nötkött
si - fina strimlor

Ingredienser:
350g oxkött (tex ryggbiff eller nötytterfilé)
125-150g selleri
15-20g ingefära
2-3 salladslökar, bara det vita
1 msk Shaoxing risvin
2 msk chilibönsås
1 tsk ljus soja
salt
chili olja
sesam olja
mald rostad sichuanpeppar
rostade sesamfrön

1. Skär köttet i smala strimlor, jag brukar satsa på 3x3 mm tvärsnitt. Gör detsamma med sellerin, lägg den i en skål med ett par nypor salt (för att dra ut vatten). Skär också ingefäran och salladslöken i tunna långsmala strimlor.

2. Hetta upp 1dl olja i en wok. Stek sedan köttet under omrörning tills oljan blivit grumlig och sedan klarnat igen. (Tog nio minuter denna gången).

3. Häll i vinet och stek i ytterligare en minut.

4. Putta upp köttet på kanten så att all olja samlas i botten på woken. Stek chilibönsåsen som hastigast i olajan, lägg i ingefära och salladslök och vänd runt några varv. Vält sedan tillbaka köttstrimlorna och blanda ihop allting.

5. Lägg i sellerin och blanda runt, häll i soja, chiliolja och sesamolja. Salt kanske behövs, det beror på hur salt chilibönsåsen är. Rör runt så att allt är jämt fördelat och häll upp på ett fat.

6. Strö över mald rostad sichuanpeppar samt rostade sesamfrön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar