tisdag 19 januari 2010

Köttsoppa med pumpa

Dun är en tillagningsmetod där man kokar sitt livsmedel i vatten med minimal kryddning (t.ex lite risvin och några skivor ingefära). Man får då en enkel soppa. En sådan soppa är en mycket vanlig rätt vid middagsbordet hemma hos folk, kanske inte på restaurangen. När jag besökte mina svärföräldrar i somras stod det nästan alltid en skål med soppa på revben och majskolv på bordet när vi åt. Idag åt vi en soppa på högrev och pumpa, jag lagade den igårkväll för jag tycker att köttsoppor i regel vinner på att stå ett dygn i kylen.

Recept: Niurou dun nangua - Soppa på nötkött och pumpa 
niurou - nötkött
dun - se ovan
nangua - pumpa

Ingredienser:
500-600g högrev
Pumpa, ungefär lika mycket som köttet eller lite mer (volym)
Ingefära, 5 grova skivor
2 msk shaoxing risvin
salt
vitpeppar
sesamolja

1. Skär högreven i ganska små bitar, man ska inte behöva dela dem när man äter. Blanchera och skölj av.

2. Lägg köttet i grytan, fyll på med vatten så det räcker (tänk på att ta till volym för pumpan som ska i senare). Koka upp, skumma av. Häll i vinet, lägg i ingefäran.

3. Koka försiktigt med locket lite glipande i en och en halv timme. Salta sedan och dra några varv med vitpepparkvarnen.

4. Skär pumpan i bitar,stora som köttbitarna ungefär eller lite större. Häll i pumpan i soppan och koka upp, låt sedan koka försiktigt i en kvart, då borde pumpan vara mjuk. Avsluta med att ringla på lite sesamolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar