söndag 24 januari 2010

Doufu "fem blommor" i lergryta

Sidfläsk med sitt randiga mönster av kött, fett och skinn heter på kinesiska wu hua rou, vilket blir ungefär "fem blommor kött" på svenska. Denna rätt är en gryta på doufu och sidfläsk och kallas därför wu hua doufu. Den ska göras i en kinesisk lergryta, en så kallad sha guo. Jag brukar använda en vanlig tysk lergryta, men det får effekten att kokandet får ske i ugnen istället för på spisen (vilket den kinesiska varianten klarar). Receptet funkar även i en vanlig gryta på spisen.

Recept: Shaguo wu hua doufu - Doufu fem blommor i lergryta
shaguo - lergryta
wu hua - fem blommor

Ingredienser:
500g fast doufu
150-200g sidfläsk
1 msk chilibönsås
chiliolja
20g röd paprika, i små tärningar
20g grön paprika, i små tärningar
1-2 salladslökar, i skivor
ingefära, 8 tunna skivor
7 dl buljong
salt
sesamolja

1. Om ugnslergryta används: Ställ in grytan i kall ugn. Sätt på ugnen på 150 grader.

2. Skär doufun i skivor. Ungefär 1 cm tjocka, 6x3 cm. Fritera dessa så att de får en fin gyllene yta. De behöver inte bli genomklara. Låt sedan rinna av på hushållspapper.

3. Värm upp buljongen tills den nästan kokar.

4. Skär sidfläsket i skivor 0.5 cm tjocka, 4-6 cm långa. (Höjden får bli vad den blir.) Woka dessa och ingefärsskivorna tills det mesta av fettet har smält ut. Salta. Putta sedan upp köttet på ena sidan av woken så olja och fett samlas i botten. Stek runt chilibönsåsen i ca 20 sekunder och rör sedan ihop med köttet.

5. Lägg tillbaka doufun, vänd runt och droppa över chiliolja efter smak. Häll på den varma buljongen. Strö i paprikan och salladslöken.

6. Häll i lergrytan och låt koka i ca 15 minuter. Droppa på sesamolja alldeles innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar