onsdag 27 januari 2010

Kycklingskivor med shiitake och svarta trädöron

Liushu är pilträd på kinesiska. I denna rätt används kyckling skuren till jiliu, som fått sitt namn av att skivornas form påminner om pilträdets blad. Skiva bara kycklingbröst tunnt på snedden så får man dessa långsmala skivor, breda i ena änden och smala i den andra. Vill man bara ha snygga skivor så får man strunta i innerfilén. Detta är en mild rätt där svamparna är det som kommer fram mest.


Recept: Xiangmo heimuer chao jiliu  - Kycklingskivor med shiitake och svarta trädöron
xiangmo - shiitakesvamp (också xianggu)
heimuer - svarta trädöron
chao - woka
jiliu - se ovan

Ingredienser:
2 kycklingbröst (ca 350g)
20g torkade svarta trädöron
20-30g torkade shiitakesvampar
1 långsmal bit ingefära, 10-12g skalad.
20g grön paprika
20g röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
2 tsk shaoxing risvin
salt
socker
½ tsk potatismjöl
1 msk vatten
1 msk kycklingbuljong


1. Häll hett vatten på svamparna och låt dem återfå sin form. Strimla paprikan. Strimla ingefäran. Hacka vitlök och salladslök. Blanda potatismjöl med 1 msk vatten och sedan med kycklingbuljongen.

2. Skär kycklingbrösten tunnt, lite på diagonalen för att få pillövsformen. Marinera med risvinet, ½tsk salt och 1 tsk socker.

3. Hetta upp ordentligt med olja i en wok. Fritera kycklingen i två omgångar. De ska bara friteras tills skivorna vitnat och släppt ifrån varandra. Låt rinna av på papper.

4. Hetta upp lite olja i woken. Stek salladslök, vitlök och ingefära tills lukten ifrån dem känns tydligt. Ta i all svamp. Stek runt lite. När svampen är varm så lägg tillbaks kycklingen och i med paprikan. Woka tills kycklingen är helt genomstekt. salta.

5. Häll i potatismjölsblandningen och rör om. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar