måndag 7 december 2009

Oxsvanssoppa med Gojibär

Oxsvans är ju ett förträffligt soppkött men det kräver sin tid. Detta är ett riktigt långkok som jag tillmestadels utförde igår. Oxsvans kokas med lite kryddor, risvin och kyckling. På slutet tillsätts Gojibär (gou qi på kinesiska, wolfberry på engelska). Köttet ätes sedan ur soppskålen tillsammans med en stark dippsås, det ska vara så mört att det går att plocka av benet med ätpinnarna.

Recept: Gou qi niu wei tang - Oxsvanssoppa med Gojibär
Gou qi - Gojibär
niu wei - oxsvans
tang - soppa

Ingredienser:
1.5 kg oxsvans
900g kycklinglår (eller motsvarande mängd andra kycklingdelar)
3 liter vatten
1 dl shaoxingrisvin
1 msk sichuanpeppar
1 något tillbankad knytnävsstor bit ingefära
2-3 msk torkade Gojibär
salt

Dipp:
olja
Chilibönsås
mörk soja
sesamolja

1. Koka upp vattnet, stoppa i svansen och kycklingen och koka upp.

2. Skumma av.
3. Häll i vin. Lägg i sichuanpeppar och ingefära. (Nu blir det svårt att skumma för sichuanpepparkornen flyter på ytan.)

4. Låt koka långsamt i ca 1½ timme. Sedan går det bra att ta upp kycklingen. Detta tajmade sig bra för att bli gårdagens lunch. Saltade bara kycklingen och skvätte på lite sesamolja. Åt den sedan med ris och en sallad.

5. Koka i 1½ till 2 timmar till. Låt svalna och ställ över natten i kylen.

6. Ta fram soppan, skrapa av fettet som samlat sig på toppen. Värm upp och tillsätt salt och torkade Gojibär.

7. Gör dippsåsen: Värm upp en matsked olja eller två i en wok, häll i ½dl chilibönsås och woka tills oljan har tagit färg. Häll över i en skål och tillsätt 2 tsk mörk soja och ungefär lika mycket sesamolja. Blanda









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar