måndag 21 december 2009

Kou Rou - en rätt för fläskentusiasten

Om man som jag verkligen gillar fläsk så är detta en höjdare. Skivor av sidfläsk ångkokas länge så allt det slabbiga sipprar ur fettet och hela skivorna kött, fett och skinn blir fantastiska. Dock inget för den inbitne fettofoben. Kou - betyder här i princip att vända, för man vänder upp rätten i en ny skål när man serverar. Rou - som sagt kött och alltsomoftast fläsk om det inte finns någon bestämning.
Någon form av inlagd grönsak behövs till den här rätten. Sichuanesisk Ya Cai eller Tianjin Dongcai som är olika varianter av torkad och inlagd senapskål går utmärkt. Tianjin dongcai brukar finnas att köpa i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker i lerkrukor märkta "Tianjin preserved vegetable". Idag har jag använt Mei cai som också är en torkad och saltad grönsak (kanske också senapskål? osäker). Vilken sort man än tar så måste man prova hur salt den är. Tianjin dongcai brukar vara mycket salt och Mei cai inte så salt. Sedan får man ha detta i åtanke när man sedan saltar köttet.

Recept: Kou Rou
Kou - "vända"
Rou - kött (fläsk)

Ingredienser:
Färskt sidfläsk 500-750 g , (Ej rimmat!!)
Inlagda kinesiska grönsaker (se ovan)
½ msk shaoxing risvin
mörk soja
spad från röd jäst doufu (inte nödvändigt)
salt (se ovan)

1. Koka upp vatten. Lägg i fläsket (som en hel bit) och låt det koka i 5-10 minuter.

2. Torka av fläsket. Massera in mörk soja i alla sidor även skinnsidan.

3. Stek biten i ca 3 minuter i en flat stekpanna med skinnet neråt. Skinnet ska hårdna lite och få en vacker färg.

4. Skiva upp fläsket i 3/4-1 cm tjocka skivor (7-10 cm långa) så att varje skiva får en rand skinn längst upp.

5. (Kan skippas) Gnid in skivornas sidor utom skinnsidan med spad ifrån röd jäst doufu.

6. Lägg skivorna så de överlappar varandra i en skål var noga med att få skinnet stående mot skålens botten. Häll på risvinet och kanske salt (se ovan).

7. Fyll ut skålen runt köttet med de inlagda grönsakerna.

8. Ångkoka i 2-3 timmar.

9. Ta ut skålen. Lägg en ny skål över och vänd hastigt så att skinnet nu kommer uppåt vid serveringe

2 kommentarer:

  1. Nu står det "ångkoka" i det här receptet också. Vad innebär det? Behövs speciell utrustning? Har jag missat ett tidigare blogginlägg?

    SvaraRadera
  2. Jo det behövs speciell utrustning. Det enklaste är en bambukorg som man lägger i woken och kan ha vatten kokande under. Det finns också små stöd att köpa och sätta i botten på en gryta. Sen sätter man skålen på stödet och fyller på med vatten, lägger på locket och ångkokar. Själv har jag köpt en ångkokningsgryta med två lösttagbara perforerade "våningsplan" i vilken jag kan ångkoka två rätter på samma gång. Allt sådant här brukar finnas i Asiatiska livsmedelsbutiker.

    SvaraRadera