Recept: Mayi shang shu - Myror klättrande i träd
mayi - myror
shang - upp (här som verb)
shu - träd
Ingredienser:
150g köttfärs (fläsk, nöt eller bland)
150g tunna glasnudlar ("bean thread vermicelli")
1 tsk shaoxing risvin
½tsk salt
1 tsk ljus soja
2 msk chilibönsås
4-5 dl standardbuljong
1 tsk mörk soja
1 tsk ljus soja till
Det gröna från 2-4 salladslökar (beroende på storlek)
1. Lägg glasnudlarna i hett vatten i 10-15 minuter.
2. Blanda salt, 1 tsk ljus soja och risvinet med köttfärsen. Låt stå i 10-15 minuter. Skiva salladslöken.
3. Hetta upp olja i en wok och woka köttfärsen tills den blir brun och oljan klarnar igen. (4-5 minuter på full fräs)
4. Rör ner chilibönsåsen i köttfärsen.
5. Häll på buljong, ljus och mörk soja.
6. Lägg i nudlarna och blanda om ordentligt. Sänk sedan värmen något och vänta tills buljongen kokat in i nudlarna. (Putta undan nudlarna i en kant och se att utrymmet inte fylls upp av vätska.)
7. Rör ner nästan all salladslök och häll upp på serveringsfatet. Sprid det sista av salladslöken ovanpå.
Hej Eric!
SvaraRaderaJag provade att göra den här rätten igår, men fick inte tag på köttfärs (är i Shanghai) utan körde på hackat fläsk istället. Det blev gott, men tveksam på om det var vad som vanligtvis används i den här rätten. Så vad ska jag leta efter i affärerna?
Mvh Anton
I Kina får man ofta be kötthandlarn att hacka köttet till köttfärs när man köper det. Till den här rätten är det nog bäst med ren nötfärs, det får gärna vara något grövre färs än den vi är vana vid från snabbköpen hemma.
RaderaOk, tack! Ha det fint. Mvh Anton
SvaraRadera