onsdag 23 december 2009

Tai Bai Ji (nästan iallafall)

I Chengdu serveras en rätt som heter Tai Bai Ji (Ji - Kyckling), en hyllning till den store tangdynastipoeten Li Bai som har smeknamnet Tai Bai. Något som jag saknar för att göra en riktig Tai Bai Ji är Sichuanesiska inlagda hela chilis. Istället tar jag min hemsaltade hackade chili så rikigt genuin blir det inte. (Visserligen har jag ätit varianter i Beijing som avlägsnar sig mer än så från orginalet men har fått behålla namnet).

Recept: Tai Bai Ji - Kyckling till Li Bais ära (nästan)
Tai Bai - smeknamn på Li Bai (också aftonstjärnan)
Ji - kyckling

Ingredienser:
4 kycklinglår
4-6 salladslökar (beroende på storlek)
8 torkade röda chilis, halverade.
1 msk saltad hackad chili
1 msk shaoxing risvin
1 tsk sichuanpeppar
1½ tsk socker
2 tsk mörk soja
2-3 dl standardbuljong
Vitpeppar
Salt
Sesamolja

1. Dela upp kycklinglåren i mindre bitar. jag bgrukar dela upp köttet runt benet i två bitar från vardera sidan om benet sedan hugga av benbiten på mitten. På så sätt får man sex bitar från varje lår, två med ben och fyra utan.
Dela upp salladslöken i vitt och grönt. De vita delarna delas en gång till på mitten. De gröna kan hackas i 1 cm långa längder.

2. Om du inte har gaslåga sätt då på två plattor, en på full fart och en på mellanfart.

3. Hetta upp olja för fritering på hög värme. Fritera kycklingen (kanske i ett par omgångar). Fritera dock enbart tills utsidan på bitarna blivit vita inte längre. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Spara olja för vanlig stekning i woken.

4. Sänk värmen (eller byt platta). Lägg i den torkade chilin och stek ett tag, lägg i de vita delarna från salladslöken, den hackade chilin och sichuanpepparen. Woka i ca halvminut.

5. Häll i kycklingen igen. Vänd runt några varv och slå sedan på buljongen. Tillsätt risvin, soja och socker och tag några varv med vitpepparkvarnen.

6. Sänk värmen och låt småputtra i ca 20 minuter. Plocka sedan bort de nu ganska slemmiga bitarna med salladslök.

7. Häll i de gröna bitarna med salladslök, blanda runt några varv, skvätt i lite sesamolja, blanda runt några varv och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar