lördag 5 december 2009

Stekt fläskkött med turkisk peppar

Jag hade en halv fläskfilé över från i torsdags så jag använde den till att göra en Nongjia chao rou, en väldigt vanlig Hunanesisk husmansrätt. Nongjia betyder ungefär lantgård, chao - woka och rou -kött. De två huvudingridienserna är fläsk och grön paprika/chili. Jag brukar använda turkisk peppar för den är mest lik den svagt starka gröna chili som brukar användas som grönsak i Kina. Min svägerskas man använde grön spansk peppar när han var här i Sverige och besökte. Han hade inte riktigt koll på att det skulle bli såpass starkt som det blev, men det blev faktiskt riktigt gott även om det absolut inte blev något för den icke chili-frälste. På köttfronten så kan sidfläsk användas istället för filé, det blir i min smak ännu godare.

Recept: Nongjia chao rou, "Lantgårds köttwok"
Nongjia - lantgård
chao - woka
rou - (fläsk)kött

Ingredienser:
300g fläskkött i tunna skivor
400g turkisk peppar

Marinad:
1 tsk shaoxing risvin
1 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja

Kryddor:
2 vitlöksklyftor i skivor + lika mycket skalad skivad ingefära
1 msk svarta jästa bönor


1. Blanda köttskivorna med marinadingridienserna i en skål

2. Lägg kryddorna tillsammans på ett litet fat.

3. Skär upp den turkiska pepparen i ganska stor bitar och stek med minmalt med olja i en wok (medelhög värme) till de börjar mjukna. Ca 5 minuter. Lägg undan.
4. Hetta upp woken med ett par matskedar olja på hög värme. Stek köttet under omrörning tills skivorna slutar att fastna i varandra.
5. Häll i kryddorna. Woka tills lukten av ingefära och vitlök stiger från woken.

6. Häll i den turkiska pepparen, salta. Woka tills köttet är klart.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar