onsdag 9 december 2009

Sött vinris

Det här är framförallt en ingridiens till såser och soppor. Tian Jiu heter det på kinesiska vilket helt enkelt betyder sött vin. Det är kokt ris som fått jäsa med kinesisk vinjäst. Man använder sedan både vätskan som bildas och riset, oftast tillsammans. Jästbollar finns att köpa i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker.
Koka ris, ungefär 3-4 dl (okokt) ris per jästboll man tänkt använda. Lägg sedan det kokta riset i en skål och låt det kallna till strax under 37 grader så att inte jästen dör. Jästbollarna stötes sedan i mortel till ett grovt pulver som blandas ner i riset. Skapa en eller flera små gropar i riset och täck sålen med lock eller gladpack. Ställ sedan hyfsat varmt i 1-4 dygn (tiden beror framförallt på temperaturen). Ur groparna kan man sedan sleva upp "rent" risvin eller också tar man bara upp en blandning av ris och vin med sked. Bäst resultat får man om man använder riktigt klibbigt ris, sådant som brukar säljas som Sweet Rice eller Glutinous Rice.
En väldigt enkel grej man kan göra är ångkokt ägg med sött vinris: Vispa ett eller två ägg lätt och häll i en eller två (eller tre) matskedar vinris (eller rent vin). Ångkoka sedan tills ägget stelnar.

4 kommentarer:

 1. skall pröva detta så småningom. ang den där rätten på slutet med ägg och vinris; du skriver att det går lika bra med rent vin; är det i princip samma vin som risvinet man kan köpa och som man har i övrig matlagning?

  just det, jästbollarna; är det viktigt att det är bollar av vinjäst; jag tänker att det kan finnas andra slags jästbollar.... var köpte du dina bollar?

  SvaraRadera
 2. Det blir nog lite väl alkoholstarkt med "riktigt" vin.

  Jästbollarna: det ska vara speciell jäst, finns i asiatiska livsmedelsaffärer. Är ganska säker på att det finns på Hung Fat (aka Gain Trading).

  SvaraRadera
 3. "Det blir nog lite väl alkoholstarkt med "riktigt" vin."

  fast orden "väl" och "alkoholstarkt" kombineras inte i mitt vokabulär:
  :)

  SvaraRadera
 4. Det äts oftast som frukost så...

  SvaraRadera